Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Kabinet vult Klimaatakkoord in: nu de burger nog enthousiast maken

Vrijdagmiddag presenteert het kabinet Rutte 3 de keuzes die de regering heeft gemaakt bij de invulling van het Klimaatakkoord. Veel dingen zijn al uitgelekt. Zo gaat de energiebelasting op gas omhoog en wordt de fiscale heffing op stroom lager.

Belangrijkste taak van Rutte & Co. is om burgers ervan te overtuigen dat ze niet met enorme kosten worden opgezadeld. Naar verluidt wil het kabinet dit onder meer doen door grote subsidiepotten klaar te zetten voor een warmtefonds om woningen te isoleren.

2. Bitcoin knalt hard omlaag, na opmars van de afgelopen weken

De bitcoin en andere cryptomunten zijn donderdag hard onderuit gegaan. De bitcoin bereikte een dag eerder met 13.800 dollar nog de hoogste stand in anderhalf jaar tijd, maar viel gisteravond terug tot onder de 11.000 dollar. Daarmee boekte de digitale munt zijn grootste dagverlies sinds januari 2018.

Andere cryptomunten als ethereum en ripple kenden na de opmars van de afgelopen weken een vergelijkbare terugval. Veel experts denken dat het om een technische correctie gaat en dat de trend voorlopig toch opwaarts zal blijven.

3. Twitter gaat waarschuwen voor tweets van politici die in strijd zijn met de regels

Twitter laat tweets van politici en andere belangrijke publieke figuren die niet aan de regels voldoen, voortaan voorafgaan door een speciale melding. Daarin wordt uitgelegd waarom het bericht, ondanks dat het niet volgens de regels is, toch blijft staan.

Twitter vindt tweets van invloedrijke mensen van algemeen belang, ook als die niet voldoen aan de voorschriften. De nieuwe aanpak geldt alleen voor politici, overheidsfunctionarissen en andere belangrijke publieke figuren met minimaal 100.000 volgers, zoals bijvoorbeeld de Amerikaanse president Donald Trump. Die slingert regelmatig omstreden tweets de wereld in.

4.  Schiphol doet experiment met paspoortloze controle...terwijl drukte op vliegvelden toeneemt

Schiphol gaat deze zomer een higtech-experiment doen met een paspoortloze controle voor reizigers die naar Canada gaan, zo meldt De Telegraaf. De bedoeling is uiteindelijk om passagiers door een 'controlezone' te laten open waarbij paspoortgegevens automatisch worden uitgelezen via gps op mobiele telefoons. Tegelijk maken camera's gezichtsscans die worden gekoppeld aan een database van verdachte personen.

Controle 2.0 helpt mogelijk om de drukte op luchthavens beter aan te kunnen. Volgens het CBS vlogen in het eerste kwartaal van dit jaar ruim 17 miljoen reizigers van en naar Nederland. Dat is een toename van bijna 2 procent ten opzichte van vorig jaar. Schiphol zit aan de grenzen van zijn capaciteit, maar zag het aantal passagiers nog wel met 1,7 procent groeien tot 15,5 miljoen.


6. De ontwerper van de iPhone vertrekt na bijna 30 jaar bij Apple

Hoofdontwerper Jony Ive vertrekt aan het eind van het jaar bij Apple. Hij heeft bijna dertig jaar bij de techgigant gewerkt en gaat een eigen ontwerpbureau oprichten. De Brit stond aan het roer van het team die de iPhone, de Mac, de iPad en de iPos vormgaf en werkte in het verleden nauw samen met Steve Jobs. Apple wordt de eerste klant van zijn eigen ontwerpbureau, dus een echt hard afscheid is het niet.

5. Drie op de tien Nederlanders wil buiten de supermarkt om voedsel kopen bij de producent

Bijna een derde van de consumenten is bereid om de supermarkt te omzeilen en direct af te nemen bij de voedselproducent. Maar dan moeten die producten wel anders of goedkoper zijn dan in de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van Panelwizard in opdracht van ABN Amro.

Producenten kunnen door zelf via een webshop hun producten aan te bieden veel meer invloed uitoefenen op de prijs. Ze kunnen dan ook veel meer te weten komen over het koopgedrag en wensen van de consument. Potentiële klanten geven aan dat ze best direct van de producent willen kopen, als de producten daar goedkoper zijn (58 procent) of anders zijn dan in de supermarkt (48,5 procent).

6. Duitse partner neemt groter belang in Picnic Duitsland

Het gaat kennelijk bijzonder goed met online supermarkt Picnic in Duitsland. Supermarktketen Edeka neemt een groter belang in de Duitse tak van het bedrijf, dat gaat van 20 naar 35 procent. Edeka is ook de leverancier is van Picnic in Duitsland. Sinds afgelopen jaar is Picnic actief in de deelstaat Noordrijn-Westfalen.

7. Deel van je pensioenpot inzetten voor aflossen hypotheek? Dat kan probleem zijn voor pensioenfonds

Als onderdeel van het eerder deze maand afgesloten pensioenakkoord, wil minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken het mogelijk maken voor deelnemers van pensioenfondsen om bij pensionering een bedrag ineens op te nemen. Je kunt dan maximaal 10 procent van het voor jou opgebouwde pensioenvermogen gebruiken voor bijvoorbeeld aflossing van de hypotheek. Gevolg is wel dat je daarna een lager pensioen overhoudt.

In een donderdag gestuurde brief aan de Tweede Kamer, geeft Koolmees aan dat er nog wel goed gekeken moet worden naar de gevolgen van dit voorstel voor pensioenfondsen. Als bijvoorbeeld veel werknemers gebruik maken van deze optie, kan dat een hap nemen uit het totale vermogen van een pensioenfonds. Dat is mogelijk schadelijk voor de financiële positie van pensioenfondsen.

Lees ook: Je mag straks 10% van je pensioenpot bij de werkgever inzetten voor aflossing van je hypotheek – zo kan dat eruitzien

8. Etentje Trump en Xi bij G20-top kost mogelijk $75 miljard

Vrijdag en zaterdag komen de leiders van de G20-club van grootste industriële landen bijeen in de Japanse stad Osaka. De aandacht zal vooral uitgaan naar de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping. Grote vraag is of er signalen komen over een mogelijk akkoord om de handelsoorlog tussen de twee landen niet verder te laten escaleren.

Zo heeft Trump gedreigd om Chinese goederen ter waarde van 300 miljard dollar te belasten met met een extra invoerheffing van 25 procent. Als dat dreigement niet van tafel gaat tijdens het dineetje van Trump en Xi in Osaka, hangt er dus een prijskaartje van 75 miljard dollar aan het etentje.

Nieuws gemist? Dit zijn de belangrijkste punten van gisteren.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van donderdag: